Velencén a Bence hegyen 210 méteren magasodik a vegyes fogadtatással elkészült kilátó. Az épület elkészülése után a heyliek között nagyon megosztó volt az kilátó formája , nem mindenki értett egyet azzal, hogy ez a méltó utódja a korábbi kilátónak. Ennek ellenére a kirándulók nagyon megkedvelték és mára már egy  fontos pont, ami kis kitérővel akár egy tókerülő túrába is beilleszthető.

2019-ben  5 gyerekkel vágtunk neki a kilátó meghódításának, ennek a tapasztalatait szeretném most megosztani. Mire érdemes figyelni, ha ezt az útvonalat választjátok.

A Kilátóról:

A Velencei-tóra jó kilátást nyújtó 210 méteres magaslaton már 1965 novemberében emeltek kilátót. Erre a célra egy elavult olajfúró-tornyot helyeztek át a zalai olajmezőkről. Az acéltorony hamar nevezetessé vált, jó tájékozódási pontot jelentett a kirándulók és a tavon hajózók számára is. Sziluettjét két helyi egyesület is használta a logójában.

Karbantartás hiányában azonban az acéltorony szerkezete elöregedett, 1988-ra életveszélyessé vált, ezért robbantással lebontották. A velencei önkormányzat a kilátó helyén több alkalommal is megpróbált új tornyot építtetni, de kísérleteik meghiúsultak. Végül a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács valamint a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2014 végén nyolcvanmillió forintos keretösszeggel kiírt ötletpályázata már nagy sikert aratott, arra 156 pályamű érkezett. A bíráló bizottság a közönség szavazatait is figyelembe véve Kruppa Gábor és Merkel Tamás építészek (egyébként második díjas) természeti formákat is idéző tervét fogadta el megvalósításra.

A torony építése 2016 júliusában indult, végül 2018-ban került sor az átadására.

Kiindulási pont az Északi strand előtti kerékpáros pihenő:

Útvonal:

Figyelem! A Google térkép ebben az esetben nem a barátunk. A piros szakasszal jelölt útvonal egy gyalogos híd az M7-es autópálya felett. Természetesen biciklivel is átkelhetünk rajta ezzel lerövidítve  egy felesleges kanyart.

 

A gyalogos híd előtt van egy kis parkoló.

A másik oldalon sem jelöli a térkép  külön, de a bal oldali oszlop mögött van egy  járda, amin szintén át lehet tolni a biciklit, és nem kell azonnal kimenni az útra.

Visszafelé már csak a féket kell fogni, iközben gyönyörködhetünk a csodálatos panorámában. 🙂

 

Iratkozz fel a Hírlevelünkre, ha elsőként szeretnél értesülni az Északi Strand programjairól!